Tervetuloa lukemaan blogia elävästä elämästä.

Sivut

lauantai 10. elokuuta 2013

Ruokaa

Suvin keittiössä on taas ollut melko tapahtumarikasta. Tuo homma ei kai sovi mulle. Ruuanlaitto nimittäin. Suuren sotkun sivutuotoksena saatiin aikaan kuitenkin jotain makaroonilaatikon tapaista (spiraalipastalla ja porkkanaraasteella höystettynä) sekä porkkana-, bataatti- ja kesäkurpitsasosetta pakastettavaksi.

Kävin tänään Prismassa sen vuoksi, että meidän S-marketissa on ihan surkea vauvanruokavalikoima. Nooh, Prismaan pästyäni huomasin, että kai se on yleisesti kaikissa kaupoissa vaan ihan yhtä surkea. Pari purkkia ostin ihan sitä varten et on helppo ottaa mukaan, mutta kyllä taas aikani tuota hyllyä tuijoteltuani tulin vain siihen tulokseen, että teen jatkossakin soseet itse. Meea on syönyt kotikutoisia sekä kaupanpurkkiruokia toistaiseksi ihan yhtäläisellä menestyksellä. Hedelmät on suosiolla antanut suoraan purkista kotonakin, mutta "ruokaisammat" olen tehnyt itse.

Kolmen viikon maistelukokemuksella on neidin ruokavalio jo muotoutunut melko laajaksi.. Lähinnä tuon surkean purkkiruokavalikoiman vuoksi. Aloitimme kotona parsakaalilla maistelut, se aiheutti reippaasti piereskelyä, mutta muuten ei mitään ongelmaa. Seuraavaksi maisteltiin maissia (oli muuten eka ja vika kerta kun tein siitä itse sosetta!) ja jälkiruuaksi otettiin mukaan mango. Sittemmin on syöty myös päärynää, porkkanaa ja perunaa. Tänään sai neiti ensimmäistä kertaa sekä bataattia, kesäkurpitsaa, että ruusunmarjaa. Sormet ja varpaat ristiin, ettei nämä aiheuta mitään vaivoja. Ei ollut kovin mallikkaasti minulta äitinä toimittu, että koko ateria koostui uusista raaka-aineista, mutta jotenkin sitä tulee vain luottavaiseksi, kun mitään ongelmaa ei ole edellistenkään kanssa tullut. Porkkanaa ja perunaa me on maisteltu vain paristi ja nekin vain siksi, kun kaupassa ei ollut pelkkää maissia tai parsakaalta soseena. Eli ostin sellaisen kasvisseoksen sitten missä oli maissi, porkkana ja peruna. Se on molemmilla kerroilla aiheuttanut pienesti vatsanväänteitä. Epäilykset osuvat tuohon korkean tärkkelysmäärän omaavaan perunaan tietysti. Tästä varmistuakseni tein tänään sitten porkkanaa soseeksi, että voimme sen testat, että tuleeko siitä mitään. Perunaa kun on vaikea tähän aikaan vuodesta lapselle tehdä kun kaikki tarjolla olevat perunat on kesäperunoita, joita ei näin pienille suositella syötettävän. Pakasteestahan toki sais vaikka nopeasti keitettäviä pariisinperunoita tms, mutta itse koen tuon perunan niin turhaksi kasvikseksi, etten sen valmistukseen ja metsästykseen viitsi aikaani tuhlata.

Tästä päästäänkin taas yhteen mun ärsytyksen aiheeseen. Eli siellä Prisman vauvanruoka hyllyllä yritin etsiä ruokaisaa sosetta jossa EI olisi tuota oletettavasti vatsanväänteitä aiheuttavaa perunaa.. Arvatkaapa löytykö? Joo sitä maissia ja kukkakaalta. Kukkakaalta me ei olla vielä maisteltu (vaikka onkin pakasteessa valmiina), joten ei sekään auta asiaa. Ja varmasti lapsen ois kiva syödä jo jotain muutakin kuin maissia. Nooh, kotona saa :) Täytyy pakastaa rasioissa sitten myös mukaan otettavaan muotoon. Tänään siis oli sosetehdas käynnissä ja syötävää riittää taas muutamaksi päiväksi. Testataan tuo porkkana siis muutaman päivän kuluttua ja varmaan lisätään myös se kukkakaali ruokalistalle lähiaikoina.

Kesäkurpitsat poimittiin tietysti "omasta maasta"

Valmis annos (kesäkurpitsaa ja bataattia)

Innokas syöjä(kö?) - Kyllä se annos upposi kokonaan :)

Porkkanaa, bataattia ja kesäkurpitsaa (Joonan röllimuki on just oikeen kokonen sauvasekottimelle ;))



Oon pakastuksen hoitanut nyt minigrip-pusseissa tuollaisina ohkasina levyinä. Siitä on sitten jäätyneenä helppo murtaa sopivan kokoisia paloja aina kutakin lajiketta lautaselle.
 
 
Minigrip-pussit on ihan kätevä vaihtoehto sekin, joskaan ei kovin ekologinen vaihtoehto. Tarkoituksena olisi hankkia Tupperwaren jääpalamuotti tai kaksi tuota pakastamista varten, koska se on varmasti vieläkin kätevämpää. Vaikka itse Tuppereita myynkin, en ole vielä saanut aikaiseksi/raskinut noita tilata. 
 
Ja jos joku ihmettelee miksi sen täytyy olla just Tupperia on siinä se pitkäikäisyys mun perusteluna. Se ei halkea tai muutenkaan rikkoudu käytössä kuten muut jääpala-astiat. Lisäkis Tupperin jääpala-astian pohjassa on sellaiset silikoninapit joilla saa aina painastua vaan sen yhden palan siitä irti. Täten niitä jääpaloja (tai tässä tapauksessa soseita) ei tarvitsee konttailla etsimässä pöytien ja tuolien alta. :D
 
Kyllä on taas sellainen "hyvä äiti" - fiilis :)
 
ps. Mä oon lisännyt soseisiin pinen lorauksen rypsiöljyä soseuttamisvaiheessa. Mun mielestä se parantaa soseen koostumusta. Myös kaupan soseissa on öljyä. Tietysti lapsi saa tarvitsemansa rasvamäärän myös äidinmaidosta, joten pakollista kai tuo öljyn lisääminen ei alle 1-vuotiaan ruokiin ole. Siitä eteenpäin sitä suositellaan. Joissain kasviksissa on myös rasvaliukoisia vitamiineja, jotka imeytyäkseen tarvitsevat sitä rasvaa (esim. porkkanan d-vitamiini).. kai? :D 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti